Putovanje iz fotelje ~ Epizoda – Lutanje Madridom sa Jelenom

NAPOMENA: Ovaj tekst sadrži informacije koje će vas naterati da se spakujete istog trenutka i pođete u Madrid. Pre nego što počnete da pakujete kofer posavetujte se sa vašim poslodavcem i proverite stanje na bankovnom računu.

Danas putujemo u Madrid sa Jelenom!

-Kako?

Iz fotelje, ali svakako putujemo.

Neki se neće složiti sa nama da je zapravo moguće putovati potpuno besplatno, bez korišćenja slobodnih dana i trošenja novca.

Moguće je, vežite pojas, polećemo PRAVO U MADRID IZ FOTELJE.

Putovanje nije samo promena mesta boravka i kupovina magneta za frižider! Putovanje je radoznalost da otkrijemo nove ćoškove ovog sveta sa željom da ih pretočimo u stvarnost i uspomene koje će zauvek ostati deo nas.

Trend travel blogovanja, doneo nam je veliki broj istinskih ljubitelja putovanja koji pišu o svojim iskustvima sa raznih krajeva sveta. Pojedinci koji su svojim stilom pisanja stavili u senku suvoparne brošure pretočene u novinske članke, zaslužuju svu pažnju i poverenje zaljubljenika u putovanja i otkrivanja novih destinacija.

Interesantno je to kako isti grad budi različite asocijacije. Zato je neophodno da pored svog omiljenog pisca, glumca imate i svog omiljenog travel blogera – svog saputnika za put oko sveta iz fotelje.

Taj neko mora biti onaj koji traga za istim stvarima na putovanjima.

Madrid je poput španskog nacionalnog jela – paelje. Ne postoji zvaničan recept kako se priprema paelja, postoje osnovni sastojci, ali od kuvara zavisi koliko je maštovit i kakav će biti finalni ukus.

Tako je i sa Madridom, a nama se dopao najviše recept naše današnje saputnice, Jelene Bašević, kreatorke bloga o putovanjima- Snovi u koferima. Ona je svakako neko ko će vas inspirisati da spakujete svoje kofere, upustite se u avanturu i svoje snove pretočite u uspomene vredne sećanja.

Način na koji je Jelena prikazala Madrid je sigurna karta da naše putovanje iz fotelje bude nezaboravno i da nas dodatno inspiriše da je Madrid mesto koje nikako ne smemo zaobići.

Vreme je da prepustimo podijum našem današnjem vodiču i da joj dozvolimo da nas u potpunosti opčini pričom o Madridu, na način kako ga je ona doživela.

 

Hola! Stigli smo u Madrid

Mapa vam neće biti potrebna, osim ako već sada ne želite da obeležite nezaobilazna mesta. Pre nego što krenemo, moram vam pomenuti da je Madrid prestonica sa najviše sunčanih dana u Evropi. Sunce vam nikada neće nedostajati, naročito ako odputujete u periodu od aprila do oktobra. Dan traje oko sat vremena duže nego u Beogradu, iako je vremenska zona ista. I jedno upozorenje! Ne očekujte sladoled na svakom ćošku niti česme sa pijaćom vodom. Madriđani se najradije osvežavaju pivom i letnjim vinom, a pauzu možemo napraviti u nekom od bezbrojnih barova. Vamos!

Nulta ”stanica” – Puerta del Sol

Neka naša polazna tačka bude Puerta del Sol. To je srce Madrida, najveći i najznačajniji trg sa koga se račva čak deset ulica. Ovde se ispred Zgrade pošte (Casa de correos) nalazi Nulti kilometar, (Kilómetro cero) centralna tačka Iberijskog poluostrva i obavezno mesto za slikanje onih koji se prvi put zadese u Madridu. U blizini je i statua medveda, zaštitnika grada koji je omiljeno društvo na fotografijama mnogih turista.

 

Kviz pitanje: Gde je najveća palata u Zapadnoj Evropi ?

Ulicom Arenal dolazimo do Trga Orijenta (Plaza de Oriente), a zatim i do sledeće nezaobilazne stanice, Kraljevske palate (Palacio Real). Ovo raskošno zdanje potiče iz XVIII veka, a španski monarsi se mogu pohvaliti kako imaju najveću palatu u Zapadnoj Evropi. Almudenina katedrala, koja se nalazi odmah pored (Catedral de la Almudena) potpuno je u njenoj senci. Nedovoljno privlačna i monumentalna u odnosu na katedrale drugih evropskih prestonica, građena je u XIX i XX veku u neoklasičnom stilu, ali tek 1993. zvanično je postala glavna madridska crkva. Svetsku slavu stekla je tek od 2004. kada su se u njoj venčao sadašnji kraljevski par.

 

Mesto za sve lutajuće vitezove i njihove saputnike – Trg Španije

Prolazeći pored kraljevske bašte koju je osmislio čuveni venecijanski majstor Sabatini dolazimo do Trga Španije (Plaza de España). Ovo je jedan od omiljenih gradskih parkova za organizaciju letnjih koncerata i bazara, a prepoznatljiv je po spomeniku Migelu de Servantesu. Pored ovog slavnog Španca ovekovečeni su i junaci njegovog viteškog romana za koji kažu da je najprevođenija knjiga na svetu posle Bibilje: lutajući vitez Don Kihot na konju i njegov verni pratilac Sančo Pansa na magarcu. Na panorami trga ističe se i zgrada Španija (Edificio España), izgrađena 50-ih godina prošlog veka u neobaroknom stilu.

 

Gran Vija – Ulica koja nikada ne spava

Baš kod Trga Španije kreće žila kucavica Madrida, Gran Vija. U doslovnom prevodu njeno ime znači “veliki put”. Zbog velikog broja pozorišta i bioskopa zovu je „evropski Brodvej“, ali je prepoznatljiva i kao „ulica koja nikada ne spava“. Svakodnevno ovuda protutnje hiljade ljudi i automobila, noću blješte svetleće reklame, suveniri i izlozi, ispred kojih spavaju prosjaci pokriveni kartonima. Ovde se vide sva lica velegrada i sve ono što mami posetioce da se vrate Madridu: raskošne građevine, puni barovi i neumorne ulice.

 

Siesta je gotova, kuda idemo dalje?

Od trga Sibeles ulicom Alkala dolazimo do Kapije za Alkalu (Puerta de Alcalá) monumentalnog slavoluka iz XVII veka. Iza njega ćemo ugledati velelepnu kapiju Retira, ogromnog parka koji je nekada bilo kraljevsko odmaralište na periferiji grada, a danas omiljena urbana oaza. Madriđani ovde najviše vole da provedu nedeljno popodne, da prošetaju, izvedu ljubimce, sunčaju se, džogiraju, dok će samo pravi turisti iskoristiti posetu Retiru da zaplove veštačkim jezerom. Ne ustručavajte se da predahnete na travi, da se opružite ili napravite piknik.

 

U potrazi za Pikasom

Od Retira ćemo se spustiti ulicom Paseo del Prado kako bismo došli do takozvanog „Trougla umetnosti“. Njega čine tri muzeja:  El Prado, Reina Sofia i Tisen Boernitsa. Goja, Velaskes, Greko čekaju vas u prvom, Pikaso, Dali i Miro u drugom, i čitava istorija evropskog modernog slikarstva u trećem. Za svaki od njih pojedinačno bilo bi vam potrebno bar tri sata ili tri dana, ali predlažem da kod stanice železnice i metroa Atoća (Atocha) uputimo u kvartove kako bismo osetili autentični šarma Madrida.

Tragom muzike, tapasa i vina – La Latina

La Latina je jedan od najživopisnijih centralnih kvartova Madrida. Zbog velikog broja barova, pozorišta i večernje vreve koja oko ponoći dostiže vrhunac, La Latina je  pravo mesto da osetite šarm tapas barova. Fjesta se odavde obično seli u Malasanju, najalternativniji madridski kvart gde se u tipičnim lokalnim barovima (garritos) osamdesetih stvarala moderna muzička i umetnička scena Španije. Danas se ovde nalaze trgovine polovne i vintidž robe, hipsterske kafeterije, prodavnice ploča i muzičkih istrumenata… Kada padne noć atmosfera isprepletanim ulicama kao u lavirintu tiskaju se reke ljudi, atmosfera opija umesto pića, a muzički repertoar je mešavina raznih zvukova iz različitih perioda. Šta kažete za jutanju kafu posle burnog vikenda na nekoj od gradskih pijaca?

 

Pijaca se nikada ne preskače

U nekoliko ulica kvarta La Latina nedeljom od 9 do 15 časova zaživi El Rastro, urbani madridski buvljak još od 1740. Dok birate novu ili polovnu robu izloženu na podu i tezgama, svratite u lokalne barove na tapas i pivo. U blizini je Tržnica Svetog Migela (Mercado de San Miguel), najsavremenija zatvorena pijaca od čelične konstrukcije gde se u prefinjenom ambijentu degustiraju i prodaju hrana i piće. Prva spontana i nenametljiva, druga stilizovana i prefinjena, ali obe predstavljaju slike autentičnog Madrida.

 

Plaza Mayor – Korida ili mesto za ispijanje kafe

Već smo se našli istorijskom kvartu Madrid de los Austrias, koji je dobio naziv po tome što je najveći broj zdanja izgrađen u vreme austrijske dinastije Borbona. Još nekoliko koraka i dolazimo do još jednog trga (Plaza Mayor). To je tipičan kastiljanski zatvoreni trg sa osam ulaza u obliku lukova, koji je nekada služio za borbe bikova, izvođenje predstava ili javna pogubljenja, a danas je glavno odredište bogatih turista za ispijanje kafe i kupovinu suvenira. Na trgu se nalazi i konjanička statua Filipa III. Ako sledeći put budete dolazili u decembru ili januaru, obavezno obiđite tradicionalni božićni vašar.

Ovde ćemo se zaustaviti. Šetnju nastavite sami, tamo gde vas noge odnesu, do sledećeg javljanja.

Nadamo se da vam se dopala ova epizoda Putovanja iz fotelje u Madrid sa Jelenom. Dodatnu inspiraciju možete pronaći na njenom blogu i nastaviti šetnju sa Jelenom kroz ulice Madrida.

Zahvaljujemo se Jeleni na predivnom putovanju iz fotelje kroz Madrid.

Zavrtimo globus do sledećeg putovanja iz fotelje.

 

Originalni tekst možete pronaći na linku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *